Lääkärit Herbert Benson ja William Proctor ovat raportoineet kymmenien tutkijoiden tutkimuksia kokoamalla, että stressireaktion elimellinen vastakohta "rentoutusreaktio" auttaa hoitamaan esimerkiksi sydänvaivoja, reumaoireita, migreeniä, fobioita, lapsettomuutta, selkäkipuja, korkeaa verenpainetta, unettomuutta, Parkinsonin tautia, ahdistus- ja masennusoireita ja PMS-oireita

Tutkijakaksikko tutki ryhmiä, joissa oli sekä rentoutusreaktion aikaansaavia tekniikkoja (jooga, meditaatio, keskittyminen - vrt. Hengähdyshetket) vähintään 9,4 vuotta säännöllisesti. Toisessa ryhmässä oli noviiseja, joille rentoutumistekniikat olivat täysin vieraita. Tutkijat halusivat selvittää, miten rentoutuminen voi vaikuttaa esimerkiksi sairauden puhkeamiseen vaikuttavien geenien aktivoitumisen tai passivoitumiseemn.

Lähtötilanteessa mitatut tulokset olivat miltei dramaattisia: 2209 geeniä ilmentyi kahden ryhmän jäsenillä eri tavoin. Nämä geenit liittyivät juuri stressin aiheuttamiin erilaisiin terveysongelmiin kuten immuunivasteeseen, matala-asteiseen tulehdukseen, aivokuoren ohenemiseen ja oksidatiiviseen stressiin. Ei-rentoutusreaktiota harjoittavilla oli siis kytkeytynyt toiseen ryhmään verrattuna yli kaksituhatta geeniä enemmän sairauden puhkeamisen mahdollistavaan asentoon.

Ryhmät jatkoivat kahdeksan viikon ajan viikoittaisia lähikäyntejä klinikalla ja kuuntelivat lisäksi päivittäin 20 minuutin rentoutus-CD:n. Tämän jälkeen testaukset kertoivat, että aiemmin rentoutustekniikoissa kokemattoman ryhmän 1561 geeniä muuttivat ilmenemistapaansa suhteessa alkutilanteeseen. Mahdollisuus siihen, että tämä oli sattumaa, oli tutkijoiden mukaan puolen prosentin luokkaa.

Sen sijaan se, että kokemattomien ja kokeneiden rentoutujien joukossa 433 geeniä oli alkanut ilmentyä samalla tavalla kahdeksan viikon aikana, oli ällistyttävää. Noviisien ryhmä oli lähentynyt kokeneiden ryhmää sellaisella geenien muuttumistahdilla, että sattuman mahdollisuus oli laskelmien mukaan yksi kymmenestä miljardista! On selvää, että rentoutusreaktio vaikutti tiettyjen sairauksiin liittyvien geenien ilmenemiseen.

Herbert Benson, William Proctor: Relaxation Response  (2010)

Comment