LEHDISTÖTIEDOTE  

8.6. 2016, Helsinki

SUOMALAINEN STRESSINHALLINNAN OHJELMA PILOTOI HUIPPUTULOKSIN

 

Stressinhallinnan asiantuntijayritys Villa Mandala pilotoi kaksivuotisen kehitystyön jälkeen 7 viikon Hengähdyshetkiä-ohjelman yhteistyössä Fazerin kanssa. Tänään julkaistut tulokset kertovat, että negatiivisen stressin vähentämiseen ei tarvita totaalista työn ja elämän uudelleenjärjestelyä. Vähimmillään vain 15 minuuttia päivässä hermoston rauhoittamiseen perustuvaa harjoittelua riittää.

Stressinhallinta on noussut viime vuosina työhyvinvoinnin ykköstekijäksi monessa yrityksessä. Maailmalta tulee mieleen vaikkapa Google, Goldman Sachs tai General Mills. Kyse on paitsi yksilöiden hyvinvoinnista, toki myös yrityksien kilpailukyvystä. Muuttuvien organisaatioiden ja kasvavien tulospaineiden alla työntekijöitä on autettava jaksamaan”, kertoo Hengähdyshetkiä-ohjelmaa luotsannut Villa Mandalan sisältöjohtaja Mia Jokiniva

MITÄ OHJELMASSA TEHTIIN?

Suomalainen 7 viikon valmennusohjelma koostui viikoittaisista lähivalmennuksista ja arjen tueksi rakennetusta digiharjoittelusta.  Ideana oli tehdä stressinhallinnasta vaivatonta; “missä vain, milloin vain”. 

Osallistujat käyttivät digialustalta keskimäärin 3-6 kertaa viikossa n. 10-30 minuutin mittaisia keskittymis-, hengitys-, meditaatio- ja rentoutumistekniikoita. He harjoittivat näin fysiologisen stressireaktion purkamiseen tarvittavaa, hermostollista parasympaattista aktivaatiota. Ohjelmassa tehtiin kolme kehon fysiologiaan liittyvää mittausta (suomalaisen stressin mittaamiseen erikoistuneen Firstbeatin toimesta) ja kymmeniä kvalitatiivisia kartoituksia. Ne näyttivät, että keho-mielen stressikuormaa voi alentaa harjoittelulla.  

Tulokset kertoivat hermostumisherkkyyden laskemisesta (-78%), stressiin liittyvien kiputilojen (pää- ja selkäkivut, rytmihäiriöt) lientymisestä (-44 %), ahdistuneisuuden tunteiden laskemisesta (-38%) ja uniongelmien vähenemisestä (-36%). Osallistujat kertoivat multitaskaamisen ja työn virheiden vähentyneen, sekä keskittymiskyvyn kasvaneen harjoitteluohjelman seurauksena.  Kokemus omasta hyvinvoinnista oli myönteinen ohjelman lopussa 93%:lla kuin ohjelman alussa näin kertoi 66% osallistujista.  “En koe olevani stressaantunut” -väitteeseen vastasi ohjelman lopussa myöntävästi 52% tutkituista, kun tutkimuksen alussa luku oli 13%. Tutkittu ryhmä koostui viidestätoista Fazerin eri liiketoiminta-alueen toimihenkilöstä. 

MIKSISTRESSINHALLINNAN OHJELMAA TARVITAAN?

Voi kuulostaa kornilta, että rentoutumista pitäisi opetella. Mutta kyllä sitä pitää. Moni luulee palautuvansa kun uppoaa multitaskaamisen “vastapainoksi” some-maailmaan tai korkkaa viinipullon parvekkeella päivän päätteeksi. Palautuminen ei  kuitenkaan käynnisty hermoston näkökulmasta edellä mainituilla keinoilla. Se taas näkyy esim. unen laadussa ja kognitiivisina ongelmina”, ohjelman kehitystyötä johtanut Mia Jokiniva kertoo.

Fazerin puolelta ollaan tyytyväisiä, että työntekijät halusivat ja saivat olla mukana pilotissa. “Me Fazerilla haluamme edistää tuloksellista työskentelykulttuuria ja työssä viihtyminen, oman työn hallinta ja vaikuttamisen tunne ovat avainasemassa siinä”, Mika Videman Fazer-konsernin henkilöstöjohtaja sanoo.

Mitä kertovat ohjelmaan itse osallistuneet?  “Työstressi tuntuu kutistuneen merkittävästi. Saan silti aikaan enemmän.  Aikaa ei tuhlaannu sähläämiseen, muistini toimii paremmin ja asioiden priorisointi korostuu. En myöskään enää pelkää kriittistä palautetta. Elämän pikkuharmit ovat saaneet niille kuuluvat mittasuhteet. Näin ollen voin sanoa kokeneeni tuntuvan muutoksen”,  summaa mukana seitsemän viikkoa stressinhallintaa harjoitellut Auli Närevuori.

*************************

YHTEYS- JA LISÄTIEDOT OHJELMAAN LIITTYEN

Mia Jokiniva, sisältöjohtaja, Villa Mandala Oy / Hengähdyshetkiä. 050 3057878. mia@villamandala.fi

Mika Videman, henkilöstöjohtaja, Fazer-konserni. 040 544 9627
Leena Majamäki, viestintäjohtaja, Fazer-konserni. 040 585 1585

Fazerin mediapuhelin palvelee arkisin klo 8.00–16.00. Puh: 040 668 2998. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fazer.com

Jaakko Kotisaari, hyvinvointiasiantuntija, Firstbeat Oy, 020 7631 662. jaakko.kotisaari@firstbeat.com

Villa Mandala

On vuonna 2012 perustettu stressinhallinnan asiantuntijayritys ja retriittikeskus. Villa Mandala tarjoaa yrityksille konseptoituja valmennuspalveluja työhyvinvointiin ja yksityishenkilöille holistisia hyvinvointilomia stressinhallintaan. Tuoteperhettä kehitetään jatkuvasti uusimman stressitutkimuksen pohjalta, jotta jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus hankkia koulutusta ja stressinhallinnan konkreettisia työkaluja terveytensä tueksi. Villa Mandalan työ on tunnustettu laajasti suomalaisissa yrityksissä ja ministeriöissä sekä mediassa aina Wall Street Journalia myöten. Yrityksen kansainvälinen stressinhallintatuote Zensations nimitettiin vuoden 2016 VisitFinlandin WinRelax-matkailutuotteeksi. Yrityksen missiona on auttaa asiakkaitaan tekemään fyysistä hyvinvointia, neurofysiologista terveyttä ja mielen tasapainoa edistäviä, pysyviä elämänmuutoksia. Lisätiedot hengahdyshetkia.com ja villamandala.fi

“Negatiivisen stressin minimoiminen lisää työntekijän hyvinvointia. Hyvinvoiva työntekijä on motivoitunut. Motivoitunut työntekijä on tuottava. Tuottavuuden ei tarvitse tarkoittaa stressiä.”

Fazer-konserni

Fazer on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis- ja keksi- ja viljatuotteita sekä ruokailu- ja kahvilapalveluita. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä noin 40 maahan. Fazerin missio on luoda makuelämyksiä. Fazerin menestys on sen perustamisesta lähtien vuonna 1891 perustunut parhaaseen tuotteiden ja palvelun laatuun, rakastettuihin brändeihin, osaaviin ihmisiin ja vastuulliseen toimintatapaan. Vuonna 2016 vietetään menestyksekkään Fazer-konsernin 125-vuotisjuhlavuotta ja tänä vuonna tulee myös kuluneeksi 150 vuotta sen perustajan Karl Fazerin syntymästä. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2015 oli yli 1,5 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee lähes 15 000 henkeä. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja YK Global Compactin periaatteisiin. Kun haluatte hyvää.

Firstbeat

Firstbeat on kansainvälinen hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva suomalainen yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia. Monitieteiseen tutkimukseen perustuva analyysi tuottaa henkilökohtaista tietoa stressistä, palautumisesta ja liikunnan vaikutuksista. Tuotteisiin luottavat sadat huippu-urheilijat ja joukkueet, hyvinvoinnin ammattilaiset ja miljoonat kuluttajat globaalisti.

Comment