TEKSTI: Mia Jokiniva

Elämäntaito-oppaat ja järkeily eivät ratko kaikkia ongelmia. Kun tarvitset erityistukea vaikeisiin aikoihin, valjasta ikiaikaisten rituaalien voimat avuksesi.

Kahvinkeitto aloittaa uuden aamun, ja päivä päätellään pulkkaan katsomalla televisiosta iltauutiset.  Perjantaisin siivotaan, lauantaisin on sauna, sunnuntaina kukin viettää laatuaikaa perinteidensä mukaan. Lapset kastetaan, uusi koti saa tupaantuliaiset, kosintaa seuraa sormus nimettömään, vieraille tarjotaan pullakahvit, jouluna annetaan lahjoja, uudet tuttavuudet kätellään ja hääjuhlissa toistuu aina sama kaava.

Rituaalit eivät ole mystisiä, järjellä käsittämättömiä tai yliluonnolliselta haiskahtavia seremonioita, jotka kuuluvat heimoyhteiskuntiin. Kaikki harjoittavat niitä. Rituaaleja on jokaisessa kulttuurissa, perheessä ja työpaikoillakin. Ihmiskunnan historiassa ei ole aikaa, jolloin rituaaleja ei olisi ollut.

Ulkopuolisen on turha yrittää määrittää rituaalien käyttökelpoisuutta tai järkevyyttä niiden harjoittajille. Se, joka nauraa hassunnäköisen poppamiehen johdolla sadetanssia tanssivalle kyläyhteisölle, ei ehkä huomaa sitä, mihin kaikkeen rituaali pystyy. Sateentekoa tärkeämpää voi olla se, että kuivan kauden tuomassa kriisissä kaikki kyläläiset saavat rituaalin avulla työstää pelkoaan siitä, selviytyykö sato. Jokainen osallistuu yhteiseen yritykseen tehdä sadetta. Lopputulosta oleellisempaa on toimiminen.

Rituaaleista on moneksi. Tiettyyn vuodenaikaan, kuten sadonkorjuuseen tai jouluun, liittyviä rituaaleja kutsutaan kalendaarituaaleiksi. Niillä osoitetaan kiitollisuutta menneestä ja pedataan seuraavasta ajanjaksosta onnellista. Siirtymärituaaleissa, kuten häissä, hautajaisissa tai kasteessa, työstetään henkilön siirtymistä yhdestä roolista toiseen. Kriisirituaalit taas tukevat selviytymistä esimerkiksi sotien ja luonnonkatastrofien menetyksistä.

Rituaalit auttavat yli vaikeiden ja pelottavien aikojen. Ne tarjoavat apua, lohtua, turvaa, järjestystä, kanavan tunteille ja mahdollisuuden muutokseen. Rituaalit ovat kautta aikojen olleet ihmiselle keino työstää suhdetta omaan itseen, yhteisöön ja siihen kohtalonomaiseen tuonpuoleiseen, jota on mahdoton ymmärtää täysin.

Nykyään, kun yhteisö ei määritä elämää kuten entisaikoina, rituaaleista on tullut henkilökohtaisempia kuin ennen.  Niitä voi vaikka keksiä itse lisää. Kun tervehtii rituaaleja apuna elämänkaaren kriisitilanteissa, saa käyttöönsä ikiaikaisesti ihmistä eteenpäin auttaneet voimanlähteet.

1.     Aikalisä

Nykyelämän tahdissa on helppo kadottaa yhteys kaiken alla sykkiviin luonnon sykleihin ja itsestä kumpuaviin erilaisiin olemisen rytmeihin. Stressi ja kiire puskevat ihmistä eteenpäin, kiristävät pinnaa ja opettavat vihaamaan ajankulkua ja kelloja.

Moni sanoo, että keinovalo karkoitti luppoajan elämistämme. Ennen oli mahdollista hääriä työssä vain niin kauan kuin päivänvaloa riitti. Loppuaika istuttiin yhdessä, tarinoitiin, tuijoteltiin tuleen ja levättiin. Se oli tärkeää, jotta tarpeen vaatiessa oli taas voimia ottaa uudet haasteet vastaan.

Pysähtymisrituaalilla opit lataamaan akut arjessa ja elvytät uudenlaista leppoisuutta elämääsi.

Järjestä 15 minuuttia päivästä vapaaksi. Älä kuuntele syitä sille, ettet ehtisi. Etsi rauhallinen paikka. Aseta kello soimaan määräajan kuluttua, ja pakkaa se sitten pois näkyviltä. Sano ääneen “Minulla on aikaa juuri sopivasti”. Pue villasukat ja sammuta valot. Sitten: älä tee mitään. Makoile sängyllä tai tuijota nojatuolista ulos, mieti mitä mieleen juolahtaa. Pidä silmät auki, kuuntele hengitystäsi. Unohda tehokkuus ja ongelmanratkaisu. Kun lopetat, kaiva kello taas esiin ja tervehdi aikaa ilolla, älä sydän kurkussa.

2.     Voita univaikeudet

Nukkuessa ihmisen psyykkinen puolustus laskee suojauksensa. Kaikki mieltä painava, tiedostettu ja tiedostamaton, rasittaa unta. Jotta uni olisi rauhallista, Amerikan alkuperäiskansat keksivät unisiepparin, joka nappaa pahat unet kiinni. Kabbalistit ja monet muut käyttävät suojelusrituaaleja.

Ennen nukkumaanmenoa kirjoita muistikirjaan kaikki mieltäsi päivän aikana vaivanneet asiat. Lupaa sitten antaa itsellesi unirauha ja unohtaa raskaat asiat yön ajaksi. Revi kirjoittamasi sivu pieneksi silpuksi ja heitä palaset pois. Polta makuuhuoneessa rauhoittavaa laventeli- tai santelisuitsuketta, ja visioi savun kuljettavan viimeisetkin levottomat ajatukset pois.

3.     Yli erosta

Ennen suomalaiset käyttivät saunontaa parannuskeinona lähes kaikkeen. Peseytymistä saunassa pidettiin miltei maagisena puhdistautumisena. Fyysisten sairauksien lisäksi se karkotti mielen vaivoja, kuten mustasukkaisuutta ja pahoja ajatuksia. Nykyään on todettu saunan muun muassa kiihdyttävän mielihyvähormonien tuotantoa, joten särkyneen sydämen terapointiin se sopii erinomaisesti.

Kutsu paras ystäväsi saunomaan. Ideana on saatella entinen kumppanisi ulos elämästäsi. Saunarituaalissa muistot siirtyvät tulen, veden ja ilman “väkien” haltuun, kuten vanha kansa sanoisi.

Lämmitä sauna niin, että voitte viipyä löylyissä kauan. Tehtäväsi on puhua pahaa mieltä ulos itsestäsi tunnin ajan taukoamatta. Ystävä on tukenasi. Hikoile, puhu, vihdo, puhu, itke, puhu, heitä löylyä, puhu, käy jäähyllä ja puhu. Polta sitten saunanpesässä jokin entisestä kumppanistasi muistuttava esine, ja hyvästele hänet romanttisessa mielessä. Peseydy, tee vartalokuorinta ja huuhdo näin vanha elämä pois keholtasikin. Ota lopuksi jääkylmä suihku. Saunan jälkeen exäsi on loppuillan ja seuraavan päivän kielletty puheenaihe.

4.     Selätä sairaus

Kosketus ja luonnonenergiat ovat kuuluneet parantamiseen aina. Kristillisessä perinteessä on parannettu käsillä. Energiahoidot kuten vyöhyketerapia ja reiki, ovat uusia versioita samasta ilmiöstä. Kiinassa uskotaan ympäristön energioiden vaikuttavan meihin, koska kaikki on pohjimmiltaan yhtä. Shamanistien mukaan sairaus johtuu energian puutteesta tai energiasta väärässä paikassa. Parannettavaan paikkaan on siirrettävä voimaa muualta.

Valitse luonnosta kaunis, rauhallinen paikka. Etsi näköpiiristä pala luontoa – hieno kivi, kappale suuren puun kaarnaa tai kiinnostava kasvi. Käytä aikaa esineen valitsemiseen.

Pitele löytöäsi yhdessä kädessä. Laske toinen kätesi kipeälle ruumiinosalle. Keskity rauhalliseen hengittämiseen. Näe luonnon puhtaan ja vahvan energian siirtyvän kädessäsi olevan luontokappaleen kautta sinuun, ja hoitavan kipeän paikan päällä olevan käden kautta kipuasi. Hengitä levollisesti paikallasi niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

5.     Elämänilo takaisin

Masentaa, ei huvita ja väsyttää? Monessa kulttuurissa päivä alkaa aamurituaalilla, joka vetää puoleensa hyviä asioita. Sen, että kutsuu iloa ja onnellisia sattumia päivään, uskotaan pitävän kurjuuden kaukana. 

Herättyäsi kävele peilin luo, hymyile ja sano: “Päästän irti uupumuksesta ja tunteista, jotka kuluttavat minua. Toivotan hyvän olon ja onnensiemenet tervetulleiksi päivääni.”

Käänny asunnossasi itään eli nousevaan aurinkoon päin, ja tee keskittyneesti joogasta tuttu aurinkotervehdys. Anna elämänenergian herätä liikkeeseen keholla ja mielessä. Se valmistaa sinut vastaanottamaan uuden päivän ihmeet.

6.     Perhesopua, ei suukopua

Yhteiset ruokailut ovat läpi historian sitoneet perheet ja suvut yhteen. “Keiden kanssa jaat ruokasi, heiltä saat rakkautesi”, kuuluu afrokaribialainen sananlasku.

Liennytä perheen kireää ja riitaisaa ilmapiiriä sopimalla viikottaisesta, yhteisestä illallisesta. Jos joku nurisee kiireistä, pyydä sitoutumista pariksi kuukaudeksi ja lupaa, että kokeilu loppuu, jos kaikki eivät ole tyytyväisiä järjestelyyn silloin.

Valmistakaa ateria niin, että jokainen osallistuu. Vaikka vain kattamalla pöydän tai pilkkomalla porkkanat.

Sytytä pöytään kynttilä ja kiitä kaikkia yhdessä valmistetusta ateriasta. Sitten on jokaisen vuoro sanoa viikon varrelta yksi asia, joka teki hänet onnelliseksi, ja asia, joka teki hänet onnettomaksi. Muiden kertomaa saa vain kuunnella, ei kommentoida. Ruokailun loputtua puhaltakaa kynttilä yhdessä sammuksiin ja huolehtikaa jälkien korjaamisesta niin, että jokainen tekee siistin pöydän eteen ainakin yhden asian.

Comment