_95A5184.jpg

Tulevaisuuden tutkijat ennustavat, että wellness, eli hyvinvointiin johtavien valintojen siirtyminen elämää lävistäväksi perusperiaatteeksi, on pian sääntö eikä poikkeus.

Mitä ajattelet, kun pyydän kuvittelemaan “rokkaria” tai "popparia" 1980–2000-luvuilla? Aivan. Mahtavien biisien lisäksi omaan mieleeni nousee villiä viinankäyttöä, huumeita, läjä irtosuhteita, syömishäiriöitä, käyntejä katkoklinikalla ja sitten taas bilelomia Karibialla. Suunnilleen näin populaarikulttuurin suunnannäyttäjät lunastivat takavuosien lehtiotsikoissa lupaustaan elä lujaa, kuole nuorena. Oli harvinaista, että wellness tarkoitti tässä yhteydessä mitään muuta kuin kuntosalilla käyntiä pari kertaa viikossa. Sekin kai, jotta vatsalihakset näyttäisivät lavalla hyviltä.

Nyt on toisin. Ne maailmankuulut starat, jotka selvisivät menneistä vuosikymmenistä hengissä, tunnetaan nykyään muusta: Henkilökohtaiset personal trainerit ja joogaopettajat huolehtivat heidän jaksamisestaan päivittäisillä kunto-ohjelmilla, yksi on nykyään tantrika, toinen taas buddhalainen. Enää elintavoilla ei sabotoida itseä vaan syödään kehon kudoksia nuorentavan antioksidanttiruokavalion mukaan, koitetaan nukkua 8 tuntia yössä, lomaillaan rentouttavissa luontoympäristöissä ja takahuoneen keikkaraider-listalta löytyy viinan sijaan kombuchaa ja kookosvettä.  

Tulevaisuuden tutkijat ennustavat, että sama ilmiö, wellnessin eli hyvinvoinnin siirtyminen elämää lävistäväksi perusperiaatteeksi, lyö tulevina vuosina totaalisesti läpi myös tavallisen kansan keskuudessa.

Hyvinvointi on pian paljon muutakin kuin uudenvuoden lupauksen tuoma hetkellinen kuntopyrähdys tai tipaton tammikuu. Vuoteen 2020 mennessä hyvinvointi ei olekaan enää jotakin, mitä tehdään (vapaa-ajalla), vaan jotakin, mitä eletään jatkuvien valintojen ketjuna.  Edelläkävijöiden kotkotuksista tulee massojen elämäntapa.

 1. Vapaaehtoisesta pakolliseksi

Nyt kun tiedetään ruokavalion, unen, kuntoilun, palautumisen ja stressinhallinnan tärkeys terveydelle ja se pystytään mitata, kolikon kääntöpuoli siinä, ettei se pysy pitkään vapaaehtoisena. On todennäköistä, että hyvinvoinnista huolehtiminen muuttuu seuraavina vuosina ensin vapaaehtoisesta kannustimilla tuettavaksi, sitten pakolliseksi.

Työpaikkoja ja vakuutusyhtiöitä alkaa kiinnostaa yhtä enemmän, mitä ihminen tekee itse hyvinvointinsa eteen. Geeniteknologia pystyy jo näyttämään, että iso osa geneettisistä alttiuksista sairauksiin ei aktivoidu, mikäli ihminen tekee oikeita hyvinvointivalintoja. Siksi pian terveydentilan mittaaminen laitteilla ei ole enää pelkkää hupia. Askelmittarit sekä appsit unen laadun, stressitason ja ruokakorin kalorien laskemiseen välittävät tiedon kuluttajavalinnoista eteenpäin. Lainsäädännöllä aletaan ehkä painostaa, ainakin palkita terveyteen johtavasta käytöksestä. Terveysriskeistä, kuten tupakoinnista tai ylipainosta joutuu maksamaan sakkoveroa tai hyviä valintoja tehneitä tuetaan verohelpotuksin.

2. Työpaikat mukaan holistiseen hyvinvointiin

Työpaikat heräävät entistä enemmän siihen, että keppi- ja porkkana on vanha metodi. Wellness johtamisen filosofiana johtaa parhaaseen tulokseen. Jokainen terve ja tyytyväinen työntekijä edistää yleisen työskentelyilmapiirin ja motivaation paranemista, auttaa säilyttämään osaamisen talossa, vähentää poissaolo-, sairasloma- ja rekrytointikustannuksia, ja toisaalta nostaa yrityksen mainetta myös työnantajamarkkinoilla.

Työpaikat helpottavat tulevaisuudessa lisää perheen ja työn yhdistämistä. Ne tekevät sen omilla päiväkodeillaan, etätyöpolitiikallaan, tunnetaitojen opettamisella, molempien sukupuolten vanhempainvapaisiin kannustamalla tai kuten Ruotsin Toyotalla tai Sahlgrenskan yliopistollisessa keskusssairaalassa jopa kuusituntiseen työviikkoon siirtymällä. Tulevaisuudessa työnantaja vaatii, että työntekijä ei saa olla aina tavoitettavissa. Puhelimeen ja meileihin ei saa vastata viiden jälkeen. “Olkaa perheenne kanssa tai rauhoittukaa itseksenne”, työnantajat kannustavat.

Monthly Barometer -yrityksen laskelmat näyttivät taannoin, että kroonisten sairauksen – joista valtaosa on stressin johdannaisia – hoito tulee kustantamaan seuraavan 20 vuoden aikana maailmanlaajuisesti noin 47 biljoonaa. Se on kuta kuinkin kolmasosa bruttokansantulosta. On selvää, että tulevaisuudessa wellness ei voi olla enää vapaa-ajan harrastamista. Työpaikkojen, joissa vietetään yli puolet hereilläoloajasta, on tultava mukaan.

3. Meditointi multitaskaamista selättämään

Digitaaliset laitteet ja niiden käyttö ovat arvatenkin tulleet jäädäkseen. Samalla on hyväksyttävä, että tällä on vaikutuksia keskittymiskykyyn ja yleiseen aivojen hyvinvointiin. Aivot eivät voi optimaalisesti, jos niitä stimuloidaan lakkaamatta. Toisaalta, ne oppivat tekemään sitä, mitä niiltä pyydetään. Sen huomaa, kun koittaa lukea paksua joululahjaromaania...

Jos ennen saattoi helposti lukea keskytyksettä kirjaa tunnin, nyt mieli eksyy 5–10 minuutin välein johonkin aivan muuhun. Aivot ovat oppineet, että keskeytykset ovat uusi standardi. Paljon odotettu kirjanlukuilta keskeytyy tuon tuosta puhelimen selailuun tai ihan muihin “unohtuneisiin” puuhiin. Moni kokee, että kyky sulkea ärsykkeitä käsillä olevan tehtävän ulkopuolelle ja pysytellä yhtäjaksoisesti läsnä omassa tekemisessä, on heikentynyt. On siis kehitettävä keinoja, joilla aivoille opetetaan muitakin toimintamalleja kuin pirstaleista huomion kohteesta toiseen siirtämistä.

Yritysmaailmassa stressinhallinnan tekniikat ovat lyöneet jo läpi. Aivojen  onneksi trendi vain kasvaa jatkossa. Nyt ennustetaan, että mielen harjoittamisesta yksikohteisuuteen tulee myös yksityisten ihmisten keskuudessa seuraava wellness-ilmiö.  Meditaatio, hengitystekniikat, mindfulness, ja monet muut mielenhallinnan metodit muuttuvat marginaalista massojen harjoitteluksi.

Ulkomailla näin on jo. New Yorkin ja San Franciscon massameditaatiotapahtumat keräävät työpäivien päätteksi keskuspuistoihin tuhansia tavallisia ihmisiä. He ovat ihan kuten sinä ja minä. He haluavat päivän levottoman häröilyn päätteeksi vain istua alas, sulkea silmänsä, keskittää mielensä ja tuntea itsensä taas kokonaisiksi. Ottaa oman hengähdyshetkensä, jotta jaksaisi taas.

 

Terveyttä ja hyvää mieltä vuoteesi 2016,

Mia Jokiniva / Hengähdyshetkiä

 

 

LÄHTEET:

monthlybarometer.com,  jimcarroll.com: trend report, future of health, fitness and wellness,  mindbodygreen.com 1/2016: 10 wellness trends to watch 2016, Irish Independent 1/2016, globalwellnesssummit.com. 

 

 

Comment