Voiko kehon asennoilla vaikuttaa stressitasoonsa?  Harvard Business Schoolin professori Amy Cuddyn mukaan voi.

Eläinten laumakäyttäytymistä tutkiessaan Harvard Business Schoolin tutkijajoukko huomasi, että jos eläimen pitää pakon edessä siirtyä nopeasti johtavaan alfa-rooliin laumassaan, vain yhden päivän aikana sen testosteroni-tasot nousevat ja stressohormoni kortisolin pitoisuus laskee merkittävästi veressä. He huomasivat myös kortisoli- ja testosteronitasojen aiheuttavan muutoksia eläinten ruumiin asentoihin niin, että niistä tuli ryhdikkäämpiä. Pelkästään pakotettu sosiaalisen roolin muutos yhteisössä aiheutti siis eläimessä tämän.

Niinpä tutkijat halusivat selvittää, voisiko sama toimia toisinpäin ja ihmisissä. Voiko kehon asennoilla (“high power poses”) vaikuttaa tällä tavoin positiivisesti ihmisten hormonieritykseen ja laskea stressihormonien määrää veressä?

“High power poses" -kategoriaan kuuluvat mm. kädet vyötäröllä ryhdikkäästi seisominen, tuolilla taakse nojautuminen kädet niskan takana sekä istuminen ylväästi niin, että käsiä ei ristitä rinnalle. Jälkimmäinen ja kyyry ryhti taas olisivat esimerkkejä "low power" -asennoista.

Tutkimuksissa selvisi, että vain 2-3 minuutin ajaksi tietyn asennon ottaminen vähensi tutkittujen ihmisten kortisolin eritystä high power -asennoissa 25%, ja puolestaan low power -asennoissa stressihormonin pitoisuus nousi 15%. Ryhdillä on väliä!

(Amy Cuddy, professori, Harvard Business School)

Comment