Arki työssä ja vapaa-ajalla on nykyään paitsi kovaa ja korkealta suorittamista myös jatkuvaa tekeillä olevan asian keskeyttämistä. Ennen oli suhteellisen helppoa paneutua yhtäjaksoisesti tunniksi jonkin raportin kirjoitustehtävään, mutta nyt työ keskeytyy kymmeniä kertoja samassa ajassa. Esimerkiksi yleistyvät avokonttorit, piippailevat sähköpostin, kännykän, WhatsAppin ja Twitterin viestit, huvikseen monta kertaa tunnissa availtava Facebook ja matala kynnys googlettaa kaikki mielessä liikkuvat kysymykset, ovat aiheuttaneet sen, että työntekijä ei enää keskity kuten ennen.

Yhdysvalloissa tutkitussa opiskelijoiden joukossa (Kessler, S.: 2011) huomattiin, että 38 % opiskelijoista koki, ettei voinut keskittyä kymmentä minuuttia pidempään vilkaisematta älypuhelimeen, tablettiin tai läppäriin. Tämä voi vielä kuulostaa suhteellisen vaarattomalta, mutta mikäli aivotutkijoita on uskominen, emme pelkästään ”googleta”, ”twiittaa” ja ”feisbukkaa” vaan pitkin pirstaleista päivää myös muovaamme aivojamme uudenlaisiksi kaikkialle hajaantuvan keskittymiskykymme myötä. 

Kun otat säännöllisesti hengähdyshetken, treenaat mieltä ja aivoja kohti parempaa kykyä olla pitkäkestoisesti läsnä yhdessä tehtävässä asiassa - ilman multitaskaamista.

Comment