Keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen toiminta perustuu peräkkäin poluiksi asettuneiden hermosolujen viestintään. Synapseissa jokaisen solun tuojahaarakkeet eli dendriitit tuovat tietoa toisesta hermosolusta. Solun aksoni taas vie solusta tietoa eteenpäin.

Pelkästään aivoissa on 1,1 biljoonaa solua, joista hermosoluja on 100 miljardia. Jokaisella hermosolulla on yhteensä noin 5000 synapsia eli yhteyspistettä, joiden kautta se voi vastaanottaa sille lähetettyjä viestejä. Ainoastaan aivojen hermosolujen synapseissa mahdollisten päälle ja pois kytkeytyvien laukaisukuvioiden määrä on tällä laskukaavalla noin kymmenen potenssiin miljoona. Tämä summa on päätähuimaava. Kun sen muuttaa kansantajuisemmaksi luvuksi, kyse on isommasta määrästä mahdollisia viestintäpolkuja kuin koko universumissa on atomeja.

Koska jokainen eteenpäin toisiin soluihin liikkuva signaali on muru tietoa, voisi ajatella, että kaikki tuo tieto on sitä, mitä me kutsumme mieleksi.  Ei ihme, jos välillä mielenhallintaharjoituksissa tuntuu, että ”mielensisäisen villihevoslauman valjastaminen” on lievä ilmaisu tehtävän haastavuudelle.

Onneksi voit kouluttaa mieltä myös eroon pirstaleisuudesta sekä asioihin vanhan kaavan mukaan reagoinnista. Kun harjoitat ajatuksien suuntaamista yhteen kohteeseen ja vain tähän hetkeen, rakennat keskittymistä ja rauhoittumista tukevia malleja mieleesi. Näin houkuttelet itsesi stressaantuneenakin kauemmas levottomuudesta ja huolehtimisesta. Samalla luot keholle ja mielelle uutta tilaa turvallisten ja rauhallisten läsnäolon mallien vahvistamiseen.

Comment