Tiedetään, että lakritsi nostaa verenpainetta, mutta tarkkaa verenkiertoelimistön mekanismia ei ole aiemmin kuvattu.

Tampereella tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan estämällä entsyymiä, joka hajottaa biologisesti aktiivista kortisolia inaktiiviseksi kortisoniksi. 

Lisääntyneen kortisolipitoisuuden myötä kortisoli pääsee sitoutumaan suolaa ja nestettä elimistössä pidättävään reseptoriin, aiheuttaen muutoksia munuaisten, verisuonten seinämien ja sydämen toiminnassa.

Tutkimuksessa 20 verenpaineeltaan normaalia henkilöä söi päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta, josta he saivat 290 – 370 milligrammaa glykyrritsiiniä vuorokaudessa. Verrokkeina tutkittiin 30 iältään vastaavaa henkilöä, jotka jatkoivat tavanomaisen ruokavalionsa noudattamista.

Kaksi viikkoa lakua nosti verenkierron systolista ja diastolista verenpainetta (8/4 mmHg).  Kontrolliryhmässä vastaavat suureet pienenivät, vaikkakaan muutos ei ollut tilastollisesti merkitsevä. 

Tutkijat totesivat, että lakritsialtistuksen verenpainetta nostava vaikutus vastasi verenpaineen laskua, joka keskimäärin saavutetaan yhdellä verenpainetta laskevalla lääkkeellä. Kaikilta verenpainepotilailta pitäisikin tarkkaan selvittää mahdollinen lakritsiuutteen nauttiminen (lakritsi, salmiakki, lähes kaikki mustat makeiset), sillä vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkokausia. Näin voitaisiin välttää turhia lääkehoitoja.

Tutkijat ovat Tampereen yliopistosta, Tampereen yliopistosairaalasta ja Seinäjoen keskussairaalasta.


Daily liquorice consumption for two weeks increases augmentation index and central systolic and diastolic blood pressure / Miia H Leskinen, Elina J Hautaniemi, Anna M Tahvanainen, Jenni K Koskela, Marika Päällysaho, Antti J Tikkakoski, Mika Kähönen, Tiit Kööbi, Onni Niemelä, Jukka Mustonen, Ilkka H Pörsti

Comment