Mitäs sanoisit, jos väittäisin, että SINÄ et ole oikeastaan mitään muuta kuin "tapasi" - eli se mitä jostain syystä olet ajan myötä valinnut alkaa toistaa päivittäin?

Pulitzer-palkittu toimittaja Charles Duhhig on kirjoittanut kirjassaan The Power of Habit, kuinka voimakkaita tavat ovat mielen ja luonteen muotoutumisessa. Duhhig näyttää, että suurin osa valinnoista, joita tehdään päivittäin ja joita pidetään harkitun päätöksenteon tuloksena, eivät ole ”todellista, ainutlaatuista identiteettiämme”. Oikeastaan ne eivät ole mitään muuta kuin toistoja: tapoja. Ja vaikka tuntuisi, että yksittäiset tavat olisivat suhteellisen merkityksettömiä, toistetut tavat ovat ajan mittaan ratkaisevan tärkeitä terveydelle, varallisuudelle, ihmissuhteille ja onnellisuudelle. Ei ole yhdentekevää valitseeko väsyneenä salaatin vai kananuggetteja, mitä sanoo lapsille joka ilta, säästääkö ostoksilla vai antaako palaa, kuinka usein treenaa, onko mutrunaamainen vai hymyileekö työkavereille aamuisin ja katsooko relatakseen taas kerran Facebookiin vai päättääkö jutella kumppaninsa kanssa. Tapamme muodostavat luonteemme eikä toisin päin!

Toisin sanoen: Mitä enemmän teemme jotakin, sitä automaattisemmaksi tämä toiminto muotoutuu oppimisen myötä. Aivojen tasolla oppimista tarkastellaan mm. Hebbin teorian avulla. Se oli läpimurto, jonka todistamiseen ruotsalainen fysiologi Terje Lømo ja brittiläinen neurotieteilijä Tim Bliss kykenivät ensimmäisinä: Mitä useammin kaksi aivosolua kommunikoi keskenään, sitä tehokkaammaksi niiden välinen viestintä muodostuu. Toisin sanoen monet yksilön ”tavat” ja ”luonteenpiirteet” kertovat oikeastaan vain siitä, millaisia hermoratoja hän on käyttänyt aiemmin.

Mielesi ja taitosi muovatuvat siis sen mukaan, miten mieltäsi käytät. Kun hypit yhdellä jalalla, aktivoituu yhdenlainen solujen välinen viestintä eli hermoradat. Kun valitset tietyn tien töistä kotiin, vahvistuvat toiset signaalireitit. Lopulta sinun ei tarvitse enää edes ajatella, mitä teet ajaessasi autolla kotiin. Samoin kun alat stressaantuneena ärähdellä läheisillesi tai kun kiukustumisen sijaan vedät muutaman kerran syvään henkeä pysäyttääksesi arjen taifuunin ympärilläsi, voimistat tai passivoit taas tietynlaista viestintää aivoissasi. Kun opittava asia toistuu monta kertaa, se automatisoituu. Onneksi voit valita ne toiminnat, jotka opit ja automatisoit.

Comment