Verenpaine, diabetes ja tupakointi ovat sydäntautien kolme tärkeintä riskitekijää. Korkea verenpaine on myös aivoverenkiertohäiriöiden merkittävin altistaja. 

Jos verenpaine ja kolesterolitaso alenevat, vähenee riski siihen, että verisuonet kalkkeutuvat. Hyviä uutisia: Tutkimukset näyttävät rasitustesteissä, että meditaatiota harjoittavien koehenkilöiden suorituskyky lisääntyy. Toisaalta vastaavasti sydänlihaksen hapenpuute vähenee. Meditoinnin on myös osoitettu vähentävän kehon väsymistä insuliinin eritykseen (insuliini­resistenssi), jota pidetään diabeteksen, korkean verenpaineen ja sepelvaltimotaudin merkittävän aiheuttajana.

Eri tutkimuksissa on näytetty, että meditointi alentaa systolista ja diastolista verenpainetta. Eniten se  vaikuttaa systoliseen verenpaineeseen. Siihen nykyinen lääkehoito ei pure kovin tehokkaasti, vaikka se juuri on iso tekijä aivoverenkierron häiriöissä.

Jayadevappa R., et al. Effectiveness of Transcendental Meditation on functional capacity and quality of life of African Americans with congestive heart failure: a randomized control study. Ethnicity and Disease 17: 72-77, 2007.

Barnes V.A., and Orme-Johnson D. W. Clinical and Pre-clinical Applications of the Transcendental Meditation Program® in the Prevention and Treatment of Essential Hypertension and Cardiovascular Disease in Youthand Adults: A Research Review. Current Hypertension Reviews 2:207-218, 2006. 

Walton K.G., et al. Psychosocial stress and cardiovascular disease, Part 2: Effectiveness of the Transcendental Meditation program in treatment and prevention. Behavioral Medicine 28: 106-123, 2002.

Comment